ELS TAURONS

ELS TAURONS

dimecres, 11 de març del 2015

TREBALL EN GRUP: INFORMACIÓ GENERAL

Ja hem acabat la recerca d'informació general dels taurons. Per poder compartir-ho amb els companys i companyes, cada grup ha elaborat uns murals. Tots els grups han aportat informació nova molt interessant que volem compartir amb vosaltres.


CLASSIFICACIÓ
                
Els taurons són animals vertebrats, tot i que el seu esquelet està format per cartílag en comptes d'óssos o espines. 

Dins del grup de vertebrats, són peixos. Els peixos viuen a l'aigua, són animals aquàtics que viuen en rius o mars. Tenen aletes per nedar. Poden respirar sota l'aigua. 




Actualment hi ha unes 29.000 espècies conegudes de peixos, d'aquestes, aproximadament 400 són espècies de taurons. 

A més a més, els taurons formen part del grup de peixos cartilaginosos juntament amb les rajades, escurçanes, les milanes, els peixos guitarra i les mantes.



PARTS EXTERNES

El cos dels taurons es pot dividir en tres parts: el cap, el tronc i la cua.

La seva pell està formada per escates diferents a la resta de peixos. Són escates semblants a ganxets minúsculs, que al tacte tenen una textura molt semblant al paper de vidre. 

Els colors de les seves escates són diferents tons de blaus i grisos, depenent de l'espècie. 

Els taurons tenen d'entre 5 i 7 cavitats branquials a cada costat del seu cos, gràcies a elles poden respirar. 

Els seus ulls estan disposats lateralment, la boca es troba en posició ventral i té moltes dents i molt esmolades. 

Les seves extremitats són aletes rígides que li proporcionen potència i estabilitat. Li permeten nadar i desplaçar-se per l'aigua.

   

PARTS INTERNES

Els taurons tenen estómac, cor, fetge, intestí i ronyó com nosaltres. Els taurons no tenen pulmons, per respirar fan servir les obertures branquials. 

La majoria de peixos tenen una bufeta natatòria, els hi serveix per poder flotar sense necessitat de moure's, els taurons no en tenen. Si deixessin de nadar s'enfonsarien. Si s'enfonsen molta estona fins el fons del mar, poden morir ofegats, ja que l'aigua que circula per les seves brànquies no rep l'oxigen necessari. 


 

      



HÀBITAT

Els taurons habiten tots els oceans del món, incloent les àrees polars. En el mar, podem trobar taurons tant en zones prop de la costa com a zones a mar obert. Algunes espècies fins hi tot es poden trobar en aigües dolces com el Tauró Toro. 

Els taurons neden en el mar buscant aliment, com més s'aproximen a la línia de l'equador, més aliment troben, per això la majoria viuen en mars càlids. Alguns poden recórrer més de 30.000 km pels oceans. 

La majoria dels taurons es distribueixen al voltant del món, com el Tauró Blanc o el Tauró Balena. D'altra banda, algunes espècies de taurons només es troben en zones concretes. 



 



ALIMENTACIÓ

La dieta dels taurons és molt variada i generalment carnívora. L'alimentació varia segons l'espècie, però normalment s'alimenten de peixos, tortugues o crustacis. Alguns s'alimenten d'invertebrats i de plàncton

La creença que els taurons mengen humans és un mite, els taurons prefereixen preses més grans, amb més carn i grassa, com les foques. De fet, el tauró més gran del món, el Tauró Balena, menja exclusivament plàncton. El plàncton és un conjunt d'organismes, principalment microscòpics, que floten en aigües salades o dolces, abundants fins als 200 metres de profunditat aproximadament. Els taurons poden estar fins a sis setmanes sense menjar. 

Les espècies de taurons que són gran depredadors juguen un important paper en el manteniment de l'equilibri ecològic del medi marí, situant-se en la cúspide de la cadena tròfica alimentària. 

Contràriament a la creença popular, només hi ha constància que quatre de les 400 espècies de tauró conegudes hagin causat alguna vegada la mort de persones. D'altra banda, són entre 15 i 20 espècies que han atacat o ferit (però no mort) éssers humans.

   


    


REPRODUCCIÓ

Distingir entre taurons mascles i femelles és molt senzill. Només cal mirar si tenen òrgans copuladors. Si en tenen, és mascle; en cas contrari, és femella. Cada mascle en té dos. 

El mascle atrau a la femella mossegant-li la vora de les aletes pectorals. Al contrari del que es pot pensar a primera vista, aquestes "mossegades afectuoses" són un fort estímul que augmenten la receptivitat de la femella encara que li poden deixar profundes cicatrius.

Els segons l'espècie de tauró poden ser:

- Ovípars: deixen els seus ous en el medi extern on es desenvolupen fins a l'eclosió (quan surten de l'ou). (Imatge A).

- Vivípars: l'embrió es desenvolupa dins l'úter de la mare. (Imatge B).

- Ovovivípars: els ous es desenvolupen i erosionen dins la mare. (Imatge C).


Els períodes de gestació són molt llargs i tenen poques cries durant l'any. Triguen molts anys en arribar a ser adults per poder reproduir-se. Això fa que siguin unes espècies vulnerables a l'extinció. 


  


Mireu què curiosos són els ous de tauró.

           


COSTUMS I CURIOSITATS

Gràcies a les investigacions dutes a terme en els darrers anys se suposa que arriben a viure uns 30 anys en llibertat. 

Són bons nadadors i poden aconseguir grans velocitats, com el gran Tauró Blanc que arriba als 60km/h. 

Els més grans són el Tauró Balena, que pot arribar a fer 12 metres de longitud. El més petit és el Tauró Nan, que només fa 15 centímetres. 

Com que no poden deixar de moure's, tampoc poden dormir! El què sí que poden fer és descansar els músculs quan estan cansats, van fins a la superfície i es deixen caure cap al fons sense moure's, estenent les aletes pectorals. Això els permet que el planegi lentament i així poden descansar uns minuts. 

És molt poc probable que un tauró ataqui a una persona. Els pocs atacs a humans registrats en el món s'han produït principalment per tres factors: la imprudència de les persones (intentant alimentar el tauró o tocar-lo), curiositat dels taurons (mosseguen per saber què som, no pas per alimentar-se) i per por dels taurons (quan els taurons es senten amenaçats mosseguen per defensar-se). 

Hi ha estudis que demostren que el nombre de taurons en el món estan disminuint per culpa de tres principals factors; la sobrepesca d'aquests per elaborar de forma massiva productes pels humans, la contaminació dels oceans i mars que no només perjudiquen als taurons sinó a totes les espècies que viuen en el mar i pels canvis en el seu hàbitat on els humans hem construït.  

 


PER VEURE MÉS ENTRADES CLIQUEU A BAIX 
A MISSATGES MÉS ANTICS!



2 comentaris:

  1. Heu fet motlíssima feina. Ens ha agradat molt veure els murals. Moltes felicitats, seguiu treballant així!

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina